Sondaj Teknolojisi

ANA SAYFA

2 YILLIK ÖN LİSANS PROGRAMLARI VE PUAN TÜRLERİ


SONDAJ TEKNOLOJİSİ

  TYT


       Sondaj, yeraltı kaynaklarını araştırma, üretim ve işletmek için ayrıca mühendislik yapılarının temel koşullarının saptanması ve iyileştirilmesi amacıyla düşey, yatay veya herhangi bir yön ile açılı olarak yapılan silindirik kazılardır. Sondajcılık, sondaj işlemini tanımlayan bir terimdir ve sondaj işi ile uğraşma anlamını taşımaktadır. Sondaj teknikeri ise, zemin etütü, maden, petrol, su ve jeotermal enerji çikarma gibi işlerde yeri delme veya silindirik kazı işlerinde jeoloji, petrol, maden ve makine mühendisleri ve isçiler arasinda ara eleman olarak çalisan kişidir. Yüksekokulumuzun Sondajcılık Programından mezun olan ögrencilerimize Sondaj Teknikeri ünvanı verilmektedir.


       Sondaj Amaçları


       Sondajlar birçok amaçla yapılmakla birlikte, genel olarak 3 amaç için yapılırlar:


       1. Planlanan çalışmalar için gerekli verilerin elde edilmesi

       Planlanan çalışma bir mühendislik yapısı (baraj, köprü, gökdelen vb.) bir maden yatağı veya bir petrol rezervuarı olabilir. Amaca dönük çalışmaları yapabilmek için veriler sondajlarla elde edilir.


       2. Belirlenen problemlerin iyileştirilmesi veya ortadan kaldırılması

       Sondajlarla elde edilen veriler yeraltı özelliklerinin planlanan ve amaçlanan çalışmaya uygun olmadığını gösterebilir. Örneğin, zemin özellikleri inşaası düşünülen yapıya uygun değildir. Maden yatağının havalandırma ve yeraltısuyu problemleri olabilir. Petrol zonuna ulaşmakta güçlükler olabilir. Zeminin iyileştirilmesi, havalandırma amacıyla ve petrollü zona ulaşmak için sondaj kuyuları açılır.


       3. Üretim yapılması

       Yeraltı kaynaklarının yerüstüne çıkarılması veya işletilmesi doğrudan sondaj yoluyla olabildiği gibi dolaylı yönden de çeşitli biçimlerde olabilir. Herhangi bir yerde sondajın yapılıp yapılmayacağına yukarıdaki amaçların uygunluğuna göre karar verilir. Sondajlarla yeterli bilgi ve veri elde edilmişse üretim veya esas çalışmaya geçip geçmeme ve sorunların iyileştirilip iyileştirilmeyeceğine karar verilir. Kararların doğru olarak verilmesi gerekir. Bunun için işletme yöneticisi mühendislerin sondaj işlemleri hakkında bilgi sahibi olmaları veya sondaj uzmanına başvurmaları gerekir.


       Ülkemizde, çeşitli sondaj çalışmalarında sondaj mühendisliği görevini üstlenen mühendislik mensupları şu şekildedir;

       1. Petrol ve Doğalgaz Sondajları

       2. Jeotermal Sandajlar

       3. Su Sondajları

       4. Jeoteknik Etüt ve Enjeksiyon Sondajları

       5. Maden Araöğrencilerimiz TPAO, DSİ, MTA, İller Bankası gibi devlet kurumlarında, yurtiçi ve yurtdışı çalışmalar yapan özel şirketlerde çalışabilmektedirler. Bunun yanında programı başarıyla bitiren öğrencilerimiz ülkemiz üniversiteleri mühendislik fakültelerinin Jeoloji, Jeofizik ve Petrol Mühendisliği bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirlerma Sondajları

       6. Patlatma Deliği Sondajları

       7. Yönlendirilebilir Yatay Sondajlar


       Yüksekokulumuz sondajcılık programından mezun olan öğrencilerimiz TPAO, DSİ, MTA, İller Bankası gibi devlet kurumlarında, yurtiçi ve yurtdışı çalışmalar yapan özel şirketlerde çalışabilmektedirler. Bunun yanında programı başarıyla bitiren öğrencilerimiz ülkemiz üniversiteleri mühendislik fakültelerinin Jeoloji, Jeofizik ve Petrol Mühendisliği bölümlerine dikey geçiş yapabilmektedirler


BÖLÜMÜN BULUNDUĞU ÜNİVERSİTELER VE BÖLÜM NETLERİ İÇİN      TIKLAYINIZ

Copyright Adana Kız Lisesi Rehberlik Servisi© <2024>, <Ahmet Hilmi İMAMOGLU>

This help file has been generated by the freeware version of HelpNDoc